De Amerikaanse beurzen gingen donderdag na een aarzelende opening weer duidelijk omlaag. Een reeks sterker dan verwachte resultaten van grote bedrijven kon de nervositeit bij beleggers over oplopende rentes niet wegnemen.
Tijdens de middaghandel liepen de verliezen verder op. De toonaangevende Dow-Jonesindex stond 2,1 procent lager op 24.374 punten. De bredere S&P 500 zakte 1,7 procent tot 2635 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,9 procent en kwam op 6920 punten.
Sterkster daler in de Dow was doe-het-zelfketen Home Depot met een verlies van 3,4 procent. Ook andere zwaargewichten als vliegtuigbouwer Boeing en machinebouwer Caterpillar leverde rond de 3 procent in, net als chipmaker Intel. De enige Dow-fondsen die met minieme plusjes het hoofd boven water hielden, waren oliemaatschappij ExxonMobil en technologiereus Apple.
Twitter onttrok zich wel aan de hernieuwde malaise op Wall Street. Het technologiebedrijf verraste vriend en vijand door voor het eerst in zijn bijna twaalfjarige geschiedenis een echte kwartaalwinst te rapporteren, bij een omzet die voor het eerst in een jaar tijd groeide. Adverteerders waren bereid meer geld op tafel te leggen, mede dankzij verbeteringen aan de app van de berichtendienst. Het aandeel schoot 16 procent omhoog.
Tesla stelde daarentegen teleur met zijn resultaten. Die werden ontsierd door hoge kosten die de fabrikant van elektrische auto’s moest maken om de productie van zijn relatief goedkope Model 3 op stoom te krijgen. Daardoor zette het bedrijf zijn grootste kwartaalverlies ooit in de boeken. Het aandeel daalde ruim 6 procent.
Viacom was dan wel weer in trek met een plus van 8,6 procent. De kwartaalcijfers van het film- en televisiebedrijf stelden flink teleur, maar dat maakt een voor aandeelhouders lucratieve fusie met branchegenoot CBS, waar inmiddels verkennende gesprekken mee worden gevoerd, volgens kenners alleen maar waarschijnlijker.
De euro was 1,2250 dollar waard, net zoveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 1,3 procent tot 60,99 dollar. Brentolie werd eveneens 1,3 procent goedkoper en kostte 64,67 dollar per vat.